EU Socialfondsprojekt

Opsamling og nyttiggørelse af seniorerfaringer

 

Ledig og hvad så ? personlig håndtering...

 
 

Den personlige håndtering af ledigheden

Interviews med jobkonsulenter i det tidligere Frederiksborg amt viser, at flg. forhold er afgørende for, at man kommer hurtigt i job:

  1. Energien i jobsøgningen
  2. Netværk ´ruster´ hurtigt, og skal derfor anvendes hurtigst muligt
  3. Efter ½ år begynder mange at gå ned i gear og blive mærket af ledighed


Beskæftigelsessystemets problem

På denne baggrund er det ikke heldigt, at vi har gjort det så svært at finde ud af hvordan beskæftigelsessystemet hænger sammen. 
Selv folk med videregående uddannelser kan bruge mange måneder på at uddanne sig til at blive ledig.

Hvordan er det med Jobcentret, kommunen, anden aktør, a-kassen, kurser og uddannelse? Hvad har jeg ret og pligt til? Hvem skal jeg fortælle hvad til og hvornår?

I den første periode med ledighed ønsker man en høj og målrettet energi i jobsøgningen, og man ønsker ikke at koncentrationen drejes over på, at den ledige ´uddanner´ sig i hvordan beskæftigelsessystemet hænger sammen. 

Den lediges eget problem
Efter nogle hårde arbejdsår, føler nogle, at de har fortjent en ferie, når de bliver ledige.
De slapper af, og går og hygger sig med at uddanne sig som ledig.

Nogle har brug for at ´slikke sårene´ efter en ubehagelig periode på jobbet og i forbindelse med en afskedigelse.

Hvis man bliver ledig midtvejs i livet, så er det nærliggende, at diskutere med sig selv og sine nærmeste om, hvad der skal ske resten af livet. 
Lave nye pejlinger der tilgodeser ens egne og familiens interesser. 

Selvom det kan lyde besnærende, så er det en af de fejl, man kan begå.
Tempoet går meget hurtigt ned og ens personlige netværk ruster skræmmende hurtigt.
Hvis man har langsigtede planer om karriereskift og evt. start af egen virksomhed, bør man tage et midlertidigt job straks, man bliver ledige. 
Det er vigtigt at sikre, at man bliver i ´gear´, og opretholder kontakten til arbejdsmarkedet.

Ofte vil et ´hvilken som helst job´ være bedre end ´intet job´. 

Allerede efter ½ år, er man nemlig alvorligt nede i tempo og relationerne til tidligere kolleger, virksomheder og personlige netværk er begyndt at ´ruste´.
Nogle begynder først, at søge de allermest oplagte jobs efter ½ år.
De forventer, at de er selvskrevne til disse jobs, men bliver overraskede over, at de end ikke bliver kaldt til samtale. 

Når der er gået et år, begynder de for alvor at søge job, fordi ét sabbat år er ok; men man har svært ved, at forklare sig selv og andre, at sabbatåret har varet meget længere.
I denne fase er det almindeligt, at de ledige søger mere og mere febrilsk.
De søger alle mulige jobs, også dem de er ikke umiddelbart er kvalificerede til, og flere begynder at søge jobs, de er overkvalificerede til.

En sådan febrilsk jobsøgning uden en velgennemtænkt plan, giver sjældent job!

Når den ledige nærmer sig 1½ års ledighed går tempoet og motivationen for alvor ned.
Selvtilliden lider for mange et knæk, og flere resignerer og går på efterløn.

Det er således vigtigt, at man øjeblikkeligt, og helst inden man fratræder sin stilling, går i gang med at skaffe sig et nyt job.
Bliv i gear! Når man handler åbnes der døre. Når man ikke handler lukkes de.

Du tror måske at det er en formsag at få et nyt job fordi ´alle´ kender dig. Fordi mange skylder dig en tjeneste, og fordi du mener at du er respekteret.

Du glemmer, at folk respekterede den virksomhed du repræsenterede, og at de stadig kender dig, men nu som en der er ´ude af spil´.
De vil måske gerne gøre dig en tjeneste; men du skal selv fortælle dem med hvad.
Og det er ikke fair, at de skal hjælpe dig med et job, men måske kan de være med til at bane vejen, for en idé du har.

Lad være med at læne dig tilbage; men vær aktiv i din jobsøgning fra den første ledighedsdag (og helst før). 

Hvad skal jeg lave resten af mit liv
Jeg har sparret med mange, der ønsker at lave et karriereskift efter nogle hårde og intensive arbejdsår. 
De påbegynder en proces, hvor de overvejer, hvad de vil lave ´resten af deres liv´, og de overvejer, hvorvidt deres hobbies kan gøres til en del af denne plan.

Imens de overvejer ´livets store spørgsmål´, genopdager de gamle venner, deres børn, og de begynder at dyrke gamle interesser.
Det lyder alt sammen positivt og progressivt, når man fortæller det til en fest.

For den ledige medfører det dog, at den målrettede jobsøgning reduceres. Tiden går, og de mange muligheder ´spiller bold´ i den lediges hoved uden at konsekvenserne af hver enkelt mulighed, helt kan overskues. 
Man kan mærke ´i maven´ at flere af mulighederne er ´de rigtige´ for en; men man kan ikke se, hvordan man skal kunne leve af det.

Man kan derfor ikke beslutte sig for ´hvad man skal handle på´, tiden går, og man bevæger sig stadigt længere væk fra arbejdsmarkedet.

Det der lyder rigtigt og progressivt til en familiefest efter 6 måneders ledighed, bliver årsagen til et svindende selvværd i forhold til arbejdsmarkedet når det er gået 1½ år.

En tidligere topchef udtrykte det således: ´Efter et år tænker jeg stadig tanker; men alle dem jeg vil snakke med går på arbejde og gør noget´.  

Hvis du føler dig sat ´skak mat´, i en sådan proces bør du gøre 3 ting:

  1. Tag det nærmeste midlertidige job.
    Hvis du er blevet indfanget af din hobby i din ledighedsperiode, så få et midlertidigt job i en butik, hvor de sælger det du interesserer dig for.
    Det hjælper dig til at blive ´skarp´ igen, uden at du føler dig fanget af jobbet. 
  2. Tilmeld dig et iværksætterkursus, hvor hver af dine ideer bliver behandlet som selvstændige forretningsområder, også selvom det er almindelige stillinger du søger. Hver region har sit iværksættercenter, hvor du kan få hjælp. Det hjælper til at få klarhed.
  3. Tilmeld dig et projektstyringskursus, hvor du kan lave brugbare handleplaner på dine ideer.


Den personlige nedtur
Efter 1½ år er der en del, der oplever en personlig nedtur.

Man har søgt mange jobs uden held. Og hvis man er tæt på de 60 år, er der flere, der resignerer og går på efterløn, hvis de kan.

Presset i forbindelse med at skulle stå til rådighed for arbejdsmarkedet bliver for hårdt i længden, hvad enten dette pres kommer fra en selv, jobcentret eller A-kassen.
De fleste vil gerne have et job. De har sendt mange ansøgninger af sted, og de er blevet kede af afslagene. 
Nu orker de ikke mere, og vil planlægge deres otium i stedet.

Rapporter fra Finansministeriet og Socialforskningsinstituttet omtaler seniorer som personer, der frit overvejer, om de skal forblive på arbejdsmarkedet, eller om de skal gå på efterløn.

Rationalet i disse rapporter er, at man ønsker at seniorerne skal forblive længere tid på arbejdsmarkedet. Et middel til dette er at indføre seniorpolitik i virksomhederne, og at gøre efterlønnen mindre attraktiv. Rapporterne afspejler ikke de ledige seniorers kamp for at forblive på arbejdsmarkedet, og det faktum at mange går på efterløn p.g.a. det pres som jobcentre og a-kasser lægger på senioren midt i en personlig svær kamp med at genfinde fodfæste på arbejdsmarkedet.

Det er ikke alle, der har mulighed for at få efterløn.

Nogle har det godt med deres ledighed; men vi oplever ligeså ofte, at folk ikke har det godt, og ikke så få oplever en personlig nedtur.  

Hvis den kommer, så er den næsten ens for en direktør og en enlig mor, selvom det oftest går værst ud over direktøren, der har mest at miste, og som får mindst hjælp og forståelse.

Vi oplever således tidligere direktører, der lader som om de tager på arbejde hver dag. De kører rundt i deres bil på må og få, indtil de bryder sammen.

Vi oplever, at deres ægteskab smuldrer, og at de, i deres livs største krise, absolut ingen hjælp får. Hvis de må forlade deres bolig p.g.a. økonomiske problemer eller skilsmisse, så bliver de henvist til herberger for narkomaner og alkoholikere.
Og vi oplever, at det er tifold værre, hvis de ikke er i A-kasse, men er underlagt det sociale systems snærende bånd.

Vi kan se, at ledighed har en nedbrydende effekt, og for mange vil et næsten hvilken som helst job, være bedre end intet job i denne fase. Ikke fordi der skal være tale om et varigt job, men fordi jobbet vil redde mange fra vejen ned i et mentalt hul.

Vi ved dette er vigtigt, for hvis der er noget som næsten alle projekter og undersøgelser er enige om, så er det at vejen op af hullet er mindst ligeså lang som vejen ned i hullet

Jobkonsulenter i A-kasser og jobcentre begår fejl i sådanne situationer, hvor de ikke ved, hvad de skal stille op med en tilsyneladende dygtig ledig, der er har taget hele vejen ned i et mentalt hul. De vil så forfærdeligt gerne lave en konkret handlingsplan fra punkt A (ledighed) til punkt B (arbejde).

Men ledige, der for alvor er nede i et hul, kan, billedligt talt, ikke se bagud og fremad, de kan kun se op mod lyset. A2B, IMC og Socialfondsprojektet Navigators har vist gode resultater med  denne gruppe. I projekterne ser det ud som om, at det har hjulpet at give de ledige ´et mentalt rum´, der muliggør at arbejdslivet igen kan være sjovt og lystbetonet. Aktiviteterne peger på, at det svære er, at få de ledige op tempo og hjælpe dem med at generhverve deres selvtillid. Når først dette er sket, så er det muligt at lave konkrete planer mod et job, og ganske tit med et positivt resultat. 

Nogle jobkonsulenter udtaler, at de ikke kan forstå, at man skal være ´barnepige´ for ledige, der har siddet i høje stillinger med mange ansatte. Samtalerne med de ledige viser dog tydeligt, hvordan beskæftigelsessystemet ændrer folks måde at tænke på efter nogen tids ledighed.

Mange begynder efter ca. et år, at sige ting, som man ikke umiddelbart kan forbinde med deres status og tidligere stillingsansvar. Og det, at folk kommer til at tænke på sig selv som objekter for systemet, er måske den allerværste konsekvens af den måde, vi behandler ledige på. Som afslutning på dette afsnit har jeg udvalgt én ud af mange cases, der eksemplificerer dette: 

Jeg havde en række sparringer med en tidligere nordisk direktør for en stor velkendt virksomhed.

Han var rasende!

Efter at han havde søgt job i et lille årstid, havde han set en mulighed for at varetage en ganske bestemt jobfunktion, der angiveligt var behov for i mange danske virksomheder. Oven i købet ville det, ifølge ham selv, være et drømmejob for ham, som han ville ´elske´ at bestride til han skulle pensioneres. 
Han havde lavet indledende virksomhedskontakter, og han kunne godt få et sådant job; men det krævede, at han havde certificering på et ganske bestemt felt.

Når han var så rasende, så var det fordi, han havde spurgt jobkonsulenten om ´systemet´ kunne betale de 45.000 kr. som denne certificering kostede.  Jobkonsulenten havde afslået, og det var nu ´systemets´ skyld, at han ikke kunne få sit drømmejob.
Og ´systemet´ var så selv ude om, at de måtte betale for hans forsørgelse i resten af hans erhvervstid.
´Ha ha, jeg rør ikke en finger. Så kan de lære det!´, sagde han sarkastisk.

Jeg så ud af vinduet, og spurgte ham hvilken af bilerne dernede, der var hans?
Det var en Audi A6. Jeg spurgte ham hvor meget sådan én var værd. 
Han skød den til ca. 375.000 kr. 
Jeg spurgte ham om han boede i hus. Det gjorde han. 
Selvom det ikke kom mig ved, så spurgte jeg ham om, hvor stor en friværdi han havde i det hus.
Svaret var ca. 3.5 million.

Og så siger du, at jobkonsulenten forhindrer dig i, at leve det liv du gerne vil, fordi han ikke vil betale 45.000 for et kursus?

Hvad er det dog, vi har gjort ved dig?

 

 

Forside projektresultater   Forside IMC

Copyright 2008 · Interaktivt MedieCenter